Kuchnia należąca do miłośników gotowania obowiązkowo powinna być wysoce funkcjonalna. Kompromisy zalecane są tylko w przypadkach sporadycznego domowego kucharzenia. O czym należy przede wszystkim pamiętać podczas urządzania kuchni? Amatorzy gotowania w pierwszej kolejności powinni pomyśleć o materiałach, z których wykonana będzie zabudowa kuchenna. Na tego typu rzeczach nie ma sensu oszczędzać, dlatego warto zainwestować materiały wysokiej jakości, a więc trwałe, wytrzymałe i łatwo poddające się czyszczeniu, tak by po pierwszym gotowaniu nie okazało się, że w jednym miejscu coś się zarysowało, w drugim powstała plama, której nie sposób doczyścić.

Warto pamiętać, że niezależnie od tego jak bardzo i jak często lubimy gotować, wyposażenie kuchni w jasne meble z połyskiem nie jest dobrym pomysłem. Tak samo dotyczy zresztą ciemnych, połyskliwych materiałów. Widać na nich najmniejszy pyłek kurzu, łatwo się mażą i zostają na nich smugi. Jeśli nie jesteśmy zwolennikami codziennego szorowania na wysoki połysk, lepiej rozważmy inne opcje.